22 juni start maaiseizoen 2020

bron: gastvrijerandmeren.nl
Maandag 22 juni is de start van het maaiseizoen op de Randmeren, te beginnen op het Gooimeer in de snelvaarbaan. Mogelijk beginnen de maaiers volgende week ook op het Eemmeer. Wolderwijd en – als het nodig is – het Veluwemeer komen later aan de beurt.

Maandag 15 juni is een 1e maaiproef gedaan en hoewel er al wel planten staan, bleek tijdens het maaien dat de groei en dichtheid nog achterblijft bij dezelfde periode vorig jaar. Vandaar dat is besloten een weekje te wachten en te starten op 22 juni.

Waar gaan we maaien

De duo-maaimethode


Dit jaar wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe duo-maaimethode: maaibeurt met na-check. Denk aan het maaien van het gazon waar je voor het beste resultaat banen in tegengestelde richtingen maait voor het beste resultaat.

Hoe werkt dat bij het maaien van waterplanten? De eerste boot heeft maaibalken aan de zijkant van de boot en maait cirkelvormig. De tweede boot, die daarna volgt, heeft een maaibalk aan de voorkant van de boot en maait rechtdoor varend nog een keer na. Op die manier wordt er twee keer in verschillende richtingen over hetzelfde veld gevaren en blijven er zo min mogelijk losse plukken en stroken staan. De duo-maaimethode moet zorgen voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van de gemaaide vaargebieden.

2x maaien

Verder is het de bedoeling om dit seizoen – afhankelijk van het verloop van het maaiseizoen en de dichtheid van de velden – de meeste vaargebieden 2x te maaien.

Kaartjes op basis van GPS-coördinaten

De maaikaartjes die we gebruiken zijn voortaan samengesteld op basis van GPS-coördinaten en geven nauwkeurig de werkelijke maailocaties en gemaaide gebieden weer. Hoewel we de kaarten zo nauwkeurig mogelijk samenstellen op basis van GPS-coördinaten en er ook boeien op staan vermeld, kunnen ze de officiële vaarkaarten niet vervangen. Onze kaarten zijn alleen bedoeld om zo goed mogelijk de gemaaide gebieden aan te geven.

Innovatie maaikop

Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw innovatief prototype voor het maaien van de waterplanten. Samen met ondernemers uit de regio, de gebiedscoöperatie en met financiële steun van vier provincies – Flevoland, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland – is een nieuwe efficiëntere maaitechniek ontwikkeld. Hiermee wordt mogelijk al vanaf eind augustus proefgedraaid. In een volgende nieuwsbrief meer over deze innovatieve manier van maaie