Waterrecreatie in tijden van corona

Op 21 april 2020 heeft de overheid tijdens een persconferentie bekend gemaakt dat de geldende noodzakelijke maatregelen om het coronavirus te bestrijden, verlengd worden tot en met 19 mei 2020. Wat betekent dit voor waterrecreatie?

Mag ik varen?

Voor de waterrecreant blijven de huidige maatregelen onverminderd van kracht. Bij ‘Varen doe je Samen!’ hebben we de afgelopen weken vaak de vraag gekregen: ‘Mag ik (met mijn gezin) in Nederland varen?’ Ook op sociale media heeft deze vraag tot veel discussie geleid. Een antwoord is niet makkelijk te geven. 

Er is geen algemeen verbod op varen afgekondigd door de overheid. Er zijn wel veel regionale verschillen, waar zelfs ook een vaarverbod kan gelden. Bijvoorbeeld voor de Amsterdamse grachten. De maatregel ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’ blijft van kracht. Er wordt dus een beroep gedaan op ieders eigen verantwoordelijkheid.

Welke maatregelen gelden er tot en met 19 mei 2020?

Het kabinet heeft besloten om de meeste huidige maatregelen te verlengen tot en met 19 mei 2020. Gezondheidsadviezen zoals hieronder gelden dus nog steeds: 

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. 
  • Houd dan 1,5 meter afstand tot elkaar. 
  • Heb je verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis. Ziek uit. 
  • Was je handen, schud geen handen en hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog. 

In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. 

Bedenk dat… 

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de afweging om wel of niet te gaan varen. Het halen van ‘een frisse neus’ en individueel sporten is immers toegestaan. Denk wel verder dan ‘op mijn boot kan ik makkelijk afstand houden’. Om bij de boot te komen, moet je misschien wel over een steiger die smaller is dan anderhalve meter. Als de brug voor jou open moet, staan er voetgangers en fietsers achter de slagboom te wachten. Als je pech krijgt of een ongeluk, moeten de hulpdiensten voor jou uitrukken. En kun je ook in een drukke sluis voldoende afstand houden?

Bron: varendoejesamen